Замразяването на храна удължава срока ѝ на годност, но не винаги. Има продукти, които не трябва да се озовават във фризера. При ниски температури те губят хранителни вещества, вкус и консистенция, а понякога дори стават вредни за здравето. Кои храни е по-добре да не замразявате в хладилника?
Защо не всичко може да се замразява?
Някои продукти имат структура, която след замразяване и размразяване се разпада напълно. Ледените кристали, образуващи се по време на замразяването, разкъсват клетките, лишавайки храната от нейната твърдост, а понякога и от естествения ѝ вкус. Допълнителен проблем е високото съдържание на мазнини или вода, което води до разслояване на съставките и промяна в консистенцията. При продукти, които вече са били термично обработени и след това неправилно замразени, може да се стигне до размножаване на бактерии след размразяване, което носи риск от хранително отравяне.
Правилото е просто: ако даден продукт при стайна температура има деликатна структура, високо съдържание на вода или лесно се разслоява, след размразяване най-вероятно ще загуби качеството си или ще бъде негоден за консумация.
Млечни продукти
Замразяването на млечни продукти е тема, пълна с капани. Някои от тях, като масло или твърди сирена, понасят ниските температури. Повечето млечни продукти обаче променят консистенцията, вкуса и вида си след размразяване.
)
Кисело мляко, кефир, мътеница – след размразяване се разслояват, стават на бучки и по-кисели. Сметана (течна и заквасена) – мазнината се отделя от водата, превръщайки ги в неестетична, зърнеста маса. Добавянето на такъв продукт към сос ще разруши структурата му. Меки сирена като рикота, извара или маскарпоне – след размразяване губят своята пухкавост, стават воднисти и кашести. Използването им за печива или десерти е безсмислено, защото няма да изпълнят ролята си. Прясно мляко – макар че може да се замрази в краен случай, след размразяване се разслоява. Разклащането помага само частично, а вкусът става по-неприятен.
От друга страна, твърдите сирена като чедър или пармезан могат да се замразяват, но след размразяване са най-подходящи като съставка в топли ястия.
Зеленчуци и плодове
Много зеленчуци могат да се замразяват след предварително бланширане. Проблемът възниква, когато даден продукт има много вода или деликатна структура. В такива случаи след размразяване той става мек, кашест и неапетитен.
)
Маруля, краставица, репички – съдържат много вода и след размразяване приличат на каша. Суров лук и чесън – губят аромата си, омекват, а миризмата им придобива горчив оттенък. Домати – кората им се напуква, а вътрешността става водниста. Могат да се замразяват само под формата на пюре или сос. Диня, пъпеш, цитруси – след размразяване се превръщат в безформена каша, лишена от хрупкавост. Грозде без люспа – зърната се пукат, а захарта кристализира вътре. Банани с кората – потъмняват и губят вкуса си. Могат да се замразяват само обелени, ако планирате да ги използвате за смути.
Изключение правят горските плодове, които се замразяват отлично – тяхната структура е по-устойчива на ниски температури.
Месо и месни ястия
Суровото месо може да се замразява без притеснения, стига да се спазват хигиенните правила. Проблемът обаче засяга меса, които вече са били размразени, или готови месни ястия.
След размразяване бактериите се размножават много бързо. Повторното замразяване няма да спре развитието им, а консумацията на такъв продукт може да доведе до отравяне.
Готови месни ястия, като гулаш или кюфтета, могат да се замразяват, но само веднага след приготвянето им. Ястия, които са били претопляни няколко пъти, не трябва да се връщат във фризера.
Яйца
Яйцата са сред най-капризните продукти. Те не реагират добре на екстремни температури, затова трябва да знаете какво да избягвате.
)
Сурови яйца в черупка – замръзващата вода се разширява и черупката се пука. Образуват се микропукнатини, през които могат да проникнат бактерии. Твърдо сварени яйца – белтъкът след размразяване става гумен и твърд. Омлети, бъркани яйца, яйчени пасти – губят структурата си, стават ронливи и безвкусни.
Ако все пак се налага да замразите яйца, счупете ги, разбъркайте ги и едва тогава ги поставете в контейнер. В тази форма те ще са подходящи за палачинки или сладкиши.
Сладкиши и торти
Сладкишите запазват качеството си по различен начин в зависимост от вида. Във фризера добре се съхраняват пандишпанови, тестени с мая и маслени блатове. Структурата им след размразяване не се променя значително, а вкусът остава задоволителен.
Ако планирате да замразите печиво, направете го без крем, а декорацията добавете едва след размразяване.
)
Замразяването е добър метод за съхранение на повечето продукти и дори на цели ястия. Но то не е универсално решение за излишъците в хладилника. По-добре е съзнателно да управлявате запасите си, за да използвате храната прясна, или да замразявате само това, което наистина ще бъде годно за консумация, вкусно и безопасно за здравето след това.
Готвенето не е само рецепти, но и умни трикове, които улесняват живота. Научете как да съхранявате храна, да съкратите времето в кухнята и да използвате продуктите до последната троха. Вашата кухня може да се превърне в място, пълно с идеи.
,fit(980:735))
)
)
,fit(680:510))
,fit(680:510))
)