8 храни, които съхраняваме в хладилника, а не трябва
Автор
Теодор Муховски

8 храни, които съхраняваме в хладилника, а не трябва

Когато става дума за съвременни изобретения, хладилникът може би е едно от най-впечатляващите. Подобно на живота преди мобилните телефони или интернет, е трудно дори да си представим какво бихме правили без него. Въпреки това има някои продукти, които всъщност не се нуждаят от чудото на съвременната охладителна технология, и списъкът може да ви изненада. Ръководството по-долу ще ви разясни кои са осемте най-често срещани съставки, които не изискват съхранение в хладилник.

Краставици

Разбира се, можете да съхранявате краставиците в хладилника, особено ако ги харесвате студени за салата. Продължителното охлаждане обаче крие риск от така нареченото „увреждане от студ“, което води до сбръчкани, меки и надупчени краставици. Пропуснете всичко това и ги оставете на плота, но не за повече от 2-3 дни. След това ги увийте леко (или ги поставете в плик с цип) и ги приберете в хладилника.

Лют сос

Лютият сос технически не се нуждае от охлаждане, въпреки че има няколко уговорки: сортовете, съдържащи ферментирали или плодови елементи, трябва да се съхраняват в хладилник. Но поради естествено високото съдържание на оцет в повечето други люти сосове, те могат да останат навън. Цветът им може леко да се промени, но това не би трябвало да повлияе на вкуса.

Картофи

В студена среда нишестето в картофите се превръща в захар, което може да доведе до зърнест и прекалено сладък вкус. Просто не ги съхранявайте на едно и също място с лук, тъй като това може да доведе до по-бързото разваляне и на двата продукта.

Босилек

Въпреки че всички билки изглеждат и имат по-добър вкус, когато са свежи и зелени, няма нищо по-лошо от покафенял или увехнал босилек. За да го запазите възможно най-свеж и зелен, дръжте го на кухненския плот със стъблата, потопени във вода.

Кетчуп

Този въпрос е малко спорен, най-вече защото на повечето бутилки с кетчуп пише „след отваряне да се съхранява в хладилник“. Въпреки това всички сме ги виждали да стоят с часове навън в заведения за бързо хранене, без качеството им да се влоши. Всичко се свежда до лични предпочитания – оцетът, високото съдържание на захар и киселинните домати в повечето видове кетчуп ще ги предпазят от разваляне дори при стайна температура. Но ако сте от хората, които следват правилата, спокойно дръжте своя в хладилника.

Домати

Не може да има кетчуп без домати, така че е логично и те да могат да се държат извън хладилника. Въпреки че сме наясно с проучвания, които предполагат, че доматите (цели и нарязани) могат да се съхраняват до 2 дни в хладилник, без това да повлияе на текстурата или вкуса, ние обикновено предпочитаме да ги държим на стайна температура. Те не само са достатъчно порести, за да абсорбират различни миризми от хладилника, но и клетките им реагират зле на студа, което може да ги направи воднисти. Студът може също така да прикрие голяма част от естествения им вкус, така че изживяването при консумация ще бъде по-добро с домат, който не е бил в хладилник.

Кафе на зърна

Вероятно сте чували, че съхраняването на кафе на зърна на хладно и тъмно място е оптимално, така че може да си помислите, че хладилникът е добро място за тях, но това просто не е необходимо. Първо, те могат да поемат влагата и миризмите в хладилника, и второ, ще бъдат по-трудни за приготвяне, което потенциално ще промени вкуса на кафето. Ако трябва да съхранявате голямо количество кафе на зърна, фризерът е по-добрият вариант, но все пак е добре да държите зърната за ежедневна употреба на плота.

Авокадо

Понякога се колебаем дали да си купим авокадо от магазина, защото то често или не е узряло, или е презряло. Ние обичаме да го купуваме малко по-зелено, след което го оставяме на плота да узрее. Щом стане достатъчно меко, го прибираме в хладилника, докато не решим да го използваме.

В крайна сметка къде съхранявате храната си зависи от два ключови фактора: безопасност на храните и лични предпочитания. Чувствайте се свободни да държите продуктите от горния списък навън, ако желаете, или ги приберете в хладилника, за да не се налага да мислите прекалено много.

Това е опасно: 7 продукта, които не трябва да се съхраняват във вратата на хладилника
ДОМАШНИ ТАЙНИ
Автор Евелин Попадийна

Това е опасно: 7 продукта, които не трябва да се съхраняват във вратата на хладилника

Автор Евелин Попадийна