Много храни могат да допринесат за неприятна телесна миризма, но добрата новина е, че можете да се спасите, като направите определени промени в диетата.
Диетологът Ерин Палински-Уейд каза пред Fox News Digital, че телесната миризма се причинява от бактерии по кожата и начина, по който те разграждат потта.
Рибата е една от храните, които най-често водят до различна телесна миризма. В много редки случаи тялото преобразува холина в съединение, наречено триметиламин, твърдят експерти от клиниката в Кливланд.
Този триметиламин пътува през тялото и се освобождава чрез дишането и кожата.
)
Хората, при които това се случва, могат да миришат на риба и след консумация на други храни, включително боб, броколи, карфиол, фъстъци и соеви продукти.
Въпреки че зеленчуците се считат за едни от най-здравословните хранителни избори, те могат да причинят лош дъх при някои хора.
Например, кръстоцветните зеленчуци (броколи, зеле, карфиол и брюкселско зеле) отделят сярна киселина, а миризмата се усилва при изпотяване, дишане и газове.
Палински-Уейд обясни, че пикантните храни увеличават телесната миризма поради съдържащите сяра съединения и специфични метаболити. Когато се отделят, те се свързват с бактериите по кожата.
Затова трябва да намалите консумацията на подправки като къри и кимион.
Диетологът спомена също, че консумацията на големи количества червено месо може да бъде проблематична.
Протеините без мирис се освобождават чрез изпотяване, но след смесване с бактериите по кожата се създава неприятна миризма.