Новогодишните предястия обикновено не отнемат много време за приготвяне, но са чудесно допълнение към празничното меню. Нова година е време за вълшебства, радост и, разбира се, вкусна храна. Празничната трапеза трябва да бъде не само красива, но и апетитна, а новогодишните предястия могат да създадат атмосфера на уют и сплотеност в очакване на празника.
Кулинарният блогър Никита Камбаров споделя четири лесни, но изискани рецепти за топли предястия, които със сигурност ще съберат всички около новогодишната маса и ще поставят началото на една страхотна празнична вечер.
Хрупкави пръчици със сирене в пикантна панировка "панко"
Тези пръчици ще се превърнат в истински хит на вечерта! Хрупкава коричка и разтопено сирене – идеалната комбинация за предястие.
Време за приготвяне: 10 мин.
Рецепта за 10 души
Необходими са ви:
мини моцарела
бяло брашно; кокоше яйце
японска галета "панко"
млян червен пипер
лют пипер на люспи
едра сол
Приготвяне:
Нарежете моцарелата на пръчици.
Подгответе три купи: една с брашно, втора с разбити яйца и трета – с "панко" и подправките.
Оваляйте пръчиците сирене първо в брашно, след това в яйцата и накрая в панировката "панко". Повторете процеса за по-хрупкава коричка.
Изпържете пръчиците в загрято олио до златиста коричка (20-30 секунди).
Сервирайте ги горещи със сос по ваш избор. Препоръчва се всякакъв сладко-кисел сос от горски плодове.
,fit(980:735))
Горещи мини тарталети с телешки дроб и карамелизиран лук
Тези тарталети ще изненадат гостите ви със своя вкус и изтънченост. Карамелизираният лук придава на ястието особена сладост и аромат.
Време за приготвяне: 10 минути
Рецепта за 12 души
Необходими са ви:
тарталети
телешки дроб
бял лук
соев сос
сметана с всякаква масленост
бяла захар
зехтин
млян черен пипер
Приготвяне:
Запържете лука в тиган до омекване, добавете захарта и соевия сос и продължете да готвите до карамелизиране.
В друг тиган запържете пилешкия дроб, посолете и поръсете с черен пипер.
Добавете сметаната към дроба и задушете още 3-4 минути.
Пасирайте сместа с блендер до получаване на хомогенна консистенция.
Напълнете тарталетите с пастета от дроб, отгоре сложете карамелизирания лук и загрейте във фурната.
На финала за разкош може да украсите с плод по избор, например червени боровинки.
)
Жулиен с пиле в хлебчета бриош
Този жулиен определено ще изненада гостите ви. Едно от големите му предимства е начинът на поднасяне, който е удобен за консумация, дори ако решите да станете от масата и да хапнете нещо "на крак".
Време за приготвяне: 10 мин.
Рецепта за 6 души
Необходими са ви:
бриош – 6 бр.
пушено пилешко филе – 200 г
пресни печурки – 150 г
бял лук – 1/2 бр.
сметана (с каквато и да е масленост) – 120 г
сирене – 70 г
бяло брашно – 1 ч.л.
Приготвяне:
Отрежете връхчетата на хлебчетата бриош, за да се получат "чашки".
В тиган запържете пилешкото месо с лука, след което добавете нарязаните гъби.
Сипете брашното, а след това и сметаната, разбъркайте и гответе до сгъстяване.
Напълнете хлебчетата с приготвената плънка и поръсете с настърган кашкавал.
Печете във фурна на 180°C за около 10 минути до златиста коричка.
,fit(980:735))
Печени скариди в медено-горчичен сос
Тези скариди ще зарадват любителите на морски дарове със своя сладък и пикантен вкус.
Време за приготвяне: 10 мин.
Рецепта за 10 души
Необходими са ви:
скариди – 300 г
течен мед – 1 с.л.
дижонска горчица – 1 с.л.
зехтин – 20 г
лимонов сок – 1 ч.л.
чесън – 1 скилидка
Приготвяне:
В малка купа смесете меда, горчицата, разтопеното масло, лимоновия сок и счукания чесън.
Оваляйте скаридите в получения сос.
Подредете скаридите в тава за печене и ги изпечете във фурна на 190°C за около 8-10 минути.
,fit(980:735))
Тези четири лесни новогодишни предястия са не само бързи за приготвяне, но и могат да създадат подходящото настроение на празничната трапеза.
Всяко от тези ястия ще зарадва гостите с вкуса и оригиналното си поднасяне. Не се страхувайте да експериментирате със съставките и да добавяте любимите си подправки.
,fit(980:735))
,fit(380:285))
)
,fit(680:510))
)
,fit(680:510))
,fit(680:510))