шеф Никола Симеонов
Вкусен миш маш
Дали едно сирене ще си запази формата при печене, ще се дърпа на конци, или просто ще се втечни, зависи от много неща.
Едното от тях е времето за зреене. Клкото повече е зряло, толко по-голям е шанса просто да се разтопи, без да запази каквато и да е форма. Тези сирена са по- подходящи за сосове. По-младите сирена, като моцарелата, се разтапят, но запазват част от структората си, и стават „разтегливи“. А тези, макар и млади, но с висока киселинност, като саламуреното сирене, запасват формата си изцяло.
Това не означава, че не могат да бъдат разтопени, но трябва да знем как да го направим правилно. Финно натрошено, на не много висока температура, внимателно, с много бъркане. Не искаме сиренето да се „пресече“, и мазнината му да избие отгоре, а искаме да стане кремообразно. Тук приготвям миш-маш, и прибавям сиренето според инструкциите.