Елина Спасова

Елина Спасова

Рибай стек с червено вино

Какви са тънкостите в приготвянето на рибай стек и кое е подходящото вино за него?

Трудността при приготвянето е да уцелим степента на която искаме да е сготвен.

Има много начини, но сигурния метод е да използваме термометър, защото температурата във вътрешноста определя степента на изпичане. Важно е да мерите в най-дебелата част на стека, за да определите вярно степента.
Приготвил съм и печени кореноплодни, защото са подходящи в комбинация с червено вино.  

Вината, с които ще работим днес са подохдящи, изцяло български - Мавруд и Рубин – класически български бленд от изба Кортен, Каберне от Домейн Бояр от средния сегмент, Квантум с Пино ноар и мерло, като последното вино е Кортен Сира, най-подходящото за стека.

Червените вина са с различна текстура и аромати. Ще се фокусираме върху сирата от Кортен, защото има изключителни вкусове, аромати и приятна плътност. Кортен идва от избрани селектирани лозови масиви от южна България, като виното до момента е спечелило 5 златни медала.