шеф Севда Димитрова
Как да приготвим перфектния басмати ориз
След като вече купих необходимите продукти от Балев Био Маркет е време за готвене. Днес ще ви покажа как да направим вкусен и пухкав басмати ориз, които е подходящ за индийски ястия, а защо не и за чили кон карне.
Важен съвет от мен – задължително трябва да измием ориза и да го накиснем за 30 минути в студена вода. Така си гарантираме, че той няма да слепне и ще стане пухкав.
След това отцеждаме и го слагаме в подходящ съд, като добавяме вода в съотношение 1:1,2. Пример : на 100гр ориз слагаме 125гр. вода. Добавяме сол и малко мазнина и варим на умерен огън, докато се изпари водата.
Важен съвет от мен – не докосвайте ориза, докато се вари, а след като се свари го оставете да си почине за 10 минути под капак.
Ще завърша ястието със соевото мляко.