Когато депресията започне да ни мъчи, за съжаление твърде често лекарите препоръчват антидепресанти още в първия момент.

Изписването на лекарства обаче не може изведнъж да изтрие депресията. А дори сълзите, типични за това състояние, понякога могат всъщност да са полезни за здравето.

Тъгата не винаги изисква лечение. И мъката, и радостта идват от едно и също място. Ако не можеш да си тъжен, не си способен и на радост.

Разбира се, не е никак добра идея да се пренебрегва съвета на психиатъра, ако е предписал лекарства, пише zdrave.bg. Въпреки всички мнения срещу антидепресантите, те наистина могат да спасят живота на някои хора.

Но ако не сте съборени от неприятни мисли, не виждате в самоубийството "един съвсем логичен изход" или по някаква друга причина наистина нямате нужда от спешно лечение с медикаменти, струва си да се има предвид, че съществуват някои утвърдени в дългата практика на народната медицина методи, които могат да са от полза при депресия.

Как да преборим депресията?

1. Помислете си каква е причината да се чувствате така: Понякога депресията се явява симптом на нещо странично, случващо се в живота, а не отразява дисбаланс на биохимично ниво. Може би работата ежедневно ви поставя на изпитание? Или пък нямате достатъчно сила да признаете, че за съжаление с брака ви е свършено? Чувствате ли се духовно откъснат или сексуално потиснат? Имате ли усещането, че понякога мисленето ви тотално блокира? Или че тялото ви ви предава? Притеснявате се дали ще ви стигнат парите? Отговорете си честно на въпроса кое в живота ви не е наред и се опитайте, дори да е трудно, да стигнете до корена на проблема.

2. Раздвижете се: Правенето на упражнения води до отделянето на ендорфини, които играят роля на естествени антидепресанти.

3. Не пропускайте хранения: Поддържането на стабилно ниво на кръвната захар предпазва от резки колебания в настроението.

4. Преминете на диета, която ще повиши серотонина: Голяма част от антидепресантите действат, като потискат обратното захващане на серотонина към специфични рецептори в мозъка. По този начин се увеличават серотониновите нива. Можете и сами да повишите серотонина си, като наблегнете на някои храни, например:

- Храните, богати на омега-3 мастни киселини (такива са сьомга, сардини, херинга, скумрия и аншоа, която е дори по-богата на омега-3 киселини от другите видове риба).
- Здравословни мазнини като да речем кокосовото масло.
- Храни, съдържащи много протеини и особено аминокиселината триптофан – пуйка, пиле.

5. Избягвайте кофеина – той понижава нивата на серотонин: Ако изпитвате нужда от прилив на енергия по-добре ползвайте L-Тирозин (до 500-1000 mg на ден).

6. Стойте на слънце: Освен че подобрява настроението, това стимулира производството на витамин D.