Автор
Woman.bg

Искате да отслабнете? Обърнете внимание на личността си!

Забравете за броенето на калории или пък за досадните диети според кръвната група. Ако наистина искате да отслабнете, трябва да обърнете внимание на личността си.

Според клиничния невролог д-р Даниел Амин, упражненията са чисто и просто губене на време. Специалистът смята, че диетите, които препоръчват физическо натоварване, за да се изразходва повече енергия, просто никога няма да работят, защото хората не са генетично настроени да се придържат към тях.

Така че, вместо да се потите във фитнес, д-р Амин съветват да се правят упражнения на самосъзнанието - идентифициране на слабостите и какво всъщност кара хората да искат да ядат, пише в. Telegraph, цитира inews.bg.

В своята нова книга, публикувана в САЩ, д-р Амин определя пет вида преяждане – пристрастено, импулсивно, пристрастено импулсивно, емоционално и тревожно. Според неговите твърдения, базирани на изследванията, които е направил, всяка група трябва да избягва да яде определени храни и да набляга на други, за да свали излишните килограми.

"Разгледахме мозъците на нашите пациенти с наднормено тегло и открихме, че те нямат един модел на мозъка, който да определя по някакъв начин тяхното наднормено тегло. Напротив, имаше най-малко пет различни вида", разказва д-р Амин. "Това е точната причина, поради която повечето диети не вършат работа".

"Пристрастените към яденето са склонни да мислят само храна", смята специалистът. Според него, този тип хора не трябва да ядат протеини, защото тези храни увеличават апетита, който така или иначе преобладава при тях. Вместо това, д-р Амин предлага те да ядат по-сложни въглехидрати, които помагат на организма да произвежда повече серотонин – хормон, отговарящ за подобряването на настроението.

Но пък серотонинът и повишаване на приема на въглехидрати са катастрофални за хората с "импулсивно преяждане". Те пък трябва да ядат пиле или овесени ядки, които повишават нивото на допамин в мозъка и стимулират концентрацията.

За "пристрастено импулсивно преяждащите" д-р Амин предлага те да се фокусират върху упражненията, докато "емоционалните" типове трябва да увеличат приема на омега 3 мастни киселини, които консумират, тъй като те помагат за успокояване на тялото чрез намаляване на възпалението.

Тези, които "преяждат от тъга и тревога", пък трябва да избягват алкохола и кофеина, тъй като те използват храната, за да успокоят своите чувства или да разпуснат от напрежението. Д-р Амин препоръчва те да се хранят с богати на аминокиселини храни, като например тези, съдържащи глутамин - като лещата, броколите и ядките.

Повечето диетолози обаче реагират доста скептично към твърденията на д-р Амин. Диетологът Евелин Тонер се съгласява донякъде с него, като също смята, че проблемите с теглото са свързани с личността на даден човек. Тя се аргументира като дава за пример, че има хора, които се наслаждават на храната, и такива, които се отвращават от храната като цяло. Но има такива, които просто преяждат.

Според други диетолози, книгата на д-р Амин може да бъде използвана като един вид извинение за хората, че не могат да отслабнат. Все пак, много по-лесно е хората да променят начина си на хранене, отколкото личността си.