Автор
Елена Ангелова

Вани за отслабване: 8 удивително ефективни действащи рецепти

Полезните свойства на лечебните вани са били известни още в древна Индия преди 1500 години. Топлата вода не само предпазва и почиства кожата. Допринася за гъвкавостта и еластичността на епидермиса, поддържа постоянна телесната температура, абсорбира полезни микроелементи и премахва вредните вещества.

Водата подхранва клетъчните структури с течност, необходима за отстраняване на токсините, които увреждат органите и системите на тялото и допринасят за увеличаване на теглото.

Общи съвети за вземане на вани за отслабване

Когато се къпете, не използвайте сапун, шампоан или други препарати. По-добре е да вземете душ преди ваната. Не се препоръчва предварително нанасяне на медицински и козметични гелове, серуми или кремове за кожа, тъй като те ще попречат на полезните вещества да проникнат през порите на кожата.

1. Отвара от иглолистни

Можете да си правите иглолистни вани през цялата година. Боровите иглички и свежите им издънки са богати на смоли, етерични масла, минерални соли, танини, витамин С и различни полезни микроелементи. Отварите от борови, хвойнови и смърчови пъпки имат потогонно, кръвопречистващо действие. Те навлизат през кожата в кръвоносната система, елиминирайки отлаганията на соли и токсични вещества.

Около 2 кг сурови иглички се заливат с литър студена вода и се кипват, но не се варят. След това концентрираният бульон трябва да се остави настрана за 20 минути, да се прецеди и да се излее във водата на ваната. Можете да използвате и аптечен извлек от иглички, но най-добър ефект ще имате от тези, които сами сте си набрали.

Препоръчително е да използвате такава вана вечер, за половин час. По-добре е да започнете с температура 37 ° C, след което постепенно добавите няколко градуса. Боровата баня подобрява състоянието на кожата, изгаря добре мазнините и ефективно намалява наднорменото тегло. Борови и смърчови иглички, неузрели шишарки и пъпки помагат при метаболитни нарушения, нормализират кръвоносната и дихателната система и ви позволяват постепенно да се отървете от затлъстяването.

2. Запарка от риган

За отслабване и за медицински цели се използват цветове и листа от риган, които нормализират кръвоносната система, помагат за отстраняване на излишната течност от тялото. За лечебна вана залейте 400 гр. билкова маса с пет литра вода. Оставете да заври, преместете настрана за 15 минути, след което тази настойка трябва да се филтрира и да се излее във водата за вана. Курсът на вани с тази билка е в рамките на 15 дни.

3. Отвара от бреза

Ваната с бреза подобрява кръвообращението в капилярите, нормализира водно-солевия баланс и спомага за по-бързото разтваряне на липидните клетки. За баня можете да използвате пресни, млади брезови листа и клонки, сок от бреза. Терапевтичната отвара може да бъде приготвена самостоятелно или закупена в аптека. Смес от 600 гр. трябва да се запари с три литра гореща вода, след което е необходимо да се доведе до кипене, да се остави настрана и да се изсипе във водата.

4. Запарка на малинови листа

Листата от малина имат потогонни, антипиретични свойства, премахват токсините, вредните соли и липидни отлагания през кожните тъкани. Още по-добре действа смес от листа от липа и малина, която трябва да е с 25% повече.

Смес - 300 гр. трябва да залеете с 5 литра вода, слагате я да кипне, след което да я оставяте настрани за 15-20 минути. Настойката трябва да се прецеди внимателно и да се излее във водата за вана. Времето, прекарано във ваната не трябва да е повече от половин час, след което се завийте добре и легнете в леглото.

5. Отвара от липа

Липовата смес има силно потогонно действие и е отлична за постепенно отслабване. За вана можете да използвате липови пъпки, листа, сухи цветове, кора и семена. 300 гр. се заливат с пет литра вода, оставете я да заври. След това отварата трябва да се остави настрана за 15-20 минути, прецедете я и изсипете във водата. Тази смес премахва солите, липидните клетки, слузните секрети. Ваната с липа се препоръчва да се прави вечер преди лягане, за 15-20 минути.

6. Отвара от живовляк

Листата на живовляка имат антимикробни, кръвопречистващи, дезинфекциращи свойства. Те значително увеличават отделянето на пот и себум. Отварата от живовляк ефективно премахва вредните вещества през порите на кожата, които се натрупват върху мембраните на кръвоносните съдове и тъканите.

Сухи листа - 300 гр. залейте с шест литра вряща вода, оставете за 15 минути, прецедете и изсипете във ваната.

7. Запарка от глухарче

Цветовете и листата на глухарчето имат противовъзпалителни, спазмолитични свойства. Веществата, съдържащи се в глухарчето, повишават функцията на мастните жлези и засилват отстраняването на токсичните елементи, които се натрупват в органите и тъканите.

Листа и цветове от глухарче - 300 гр., трябва да залеете с пет литра вряща вода, след това оставете за 15 минути, прецедете и изсипете във водата.

8. Отвара от невен

Невенът има цял комплекс от качества, които го правят идеален за отслабване. Върху цветове и листа от растението - 200 гр., трябва да излеете три литра вряла вода, варите сместа за около 15 минути. След това запарката трябва да се остави настрана за 15 минути, прецеждате я и изсипете във водата във ваната.

Тези лечебни процедури трябва да продължават не повече от половин час, след което се нуждаете от около час почивка. Билковата баня насърчава загубата на тегло, особено когато се комбинира с правилно хранене и физическа активност. Като бонус към премахването на излишната вода в организма и липидите, кожата става много по-свежа и подмладена. Докато се къпете, можете да правите гимнастически упражнения: повдигайте ръцете и краката си, огъвайте и разгъвайте торса си, повтаряйте движенията до 10 пъти.

Билковите вани въздействат на кожата, почистват и освежават, насищат я с полезни витамини, масла и микроелементи. Билките тонизират, подобряват кръвообращението, намаляват възпалителните заболявания и не на последно място - подобряват настроението.