Автор
Ева Лъчезарова

Каква е вашата кашлица? Суха или влажна и как да се справите с нея.

Кашлицата безспорно е един от симптомите, с които често се сблъскваме по време на настинка или грип. За съжаление тя може да бъде доста упорита за лечение и значително да влоши качеството на живот на всеки човек. Знаете ли обаче, че тя всъщност е естествен рефлекс на тялото, за да изведе навън различни дразнители като слуз, полени, дим или някои алергени?

Когато става дума за лечение на кашлица е важно първо да определите вида ѝ - дали е суха, или влажна.

Сухата кашлица се характеризира с това, че е болезнена и често дразни гърлото. Тя обикновено е резултат от възпалителни процеси и не се съпровожда с откашляне на секрети. Може да бъде причинена от различни фактори, включително инфекции, алергии и използване на определени лекарства.

Влажната кашлица, която се нарича още “продуктивна”, се отличава с отделяне на секрети и помага на организма да изхвърли натрупани секрети и дразнители. Тя обикновено е предизвикана от бактериални или вирусни инфекции.

Трябва да знаете, че при разгръщане на заболяването, е възможно сухата кашлица да премине във влажна, тъй като при задълбочаване на инфекцията, организмът често започва да отделя повече секрети. Именно затова е препоръчително да вземете мерки възможно най-скоро, като започнете да приемате комбиниран продукт, който е подходящ и за двата вида кашлица. Именно такъв е “Експекторанс 5”. Сиропът има широк спектър на действие и ще ви даде увереността, че сте взели навременни мерки, дори и кашлицата ви да се промени в хода на заболяването.

Експекторанс № 5 съдържа екстракт от бяла ружа и се препоръчва при възпалителни заболявания на горните дихателни пътища, бронхит и астма. Билковият екстракт повлиява добре кашлицата от различен произход, поради големите количества слузни вещества в състава си. Любопитното е, че билката е била използвана още преди 2500 години, когато от нея са приготвяни лечебни чайове и тинктури. Нейното наименование на латински “Althaea officinalis” означава “официалният лечител” и е безспорно доказателство за широкото разпространение на билката в древността и за нейните несъмнени лечебни свойства.

В допълнение към това, екстрактът от бяла ружа успява да успокои възпалението, да намали отделянето на секрет от бронхите и да редуцира пристъпите на кашлица. Експекторанс № 5 намалява дразненето и дискомфорта в гърлото, а освен това предотвратява евентуално по-нататъшно възпаление.

Ето и още някои полезни съвети, които можете да използвате, когато страдате от кашлица.

Независимо дали вашата кашлица е суха, или влажна, е важно да набавяте достатъчно течности за организма си под формата на чиста питейна вода, чайове и супи. Ако вашата кашлица е суха, течностите ще помогнат за увеличаване на влажността на гърлото и облекчаване на състоянието. Ако пък кашлицата ви е влажна, ще можете да разредите секретите и да помогнете на организма да ги изхвърли.

Сухата кашлица често предразполага към дразнене на гърлото, така че при нея е изключително подходящо да смучете мед или пък специални таблетки за смучене. За този вид кашлица е важно и да следите за влажността на въздуха у дома, както и да избягвате цигарения дим.

При влажната кашлица пък е важно да не се сдържате да откашляте, когато усетите нужда, за да изхвърлите секретите и да облекчите дихателните пътища.

* Ако вашата кашлица продължава твърде дълго или е съпроводена със симптоми като силни болки, гадене или кървав секрет, е препоръчително да се обърнете за обстоен преглед и допълнителни насоки към вашия лекуващ лекар.

(в материала има продуктово позициониране)