Автор
Веселина Петрова

Нямаше никаква индикация, че това ще се случи: Ето какви са били последните минути на Елизабет Втора

Бележка на личния секретар на кралица Елизабет II ще бъде включена в нова книга, която ще бъде публикувана със заглавието „New King. New Court. Charles III. The Inside Story“. Изданието дава нови подробности за събитията около последните часове на кралица Елизабет.

Според книгата на кралския биограф Робърт Хардман, нищо не е водило към мисълта, че кралицата ще почине точно на 8 септември 2022 г. А член на кралския персонал е споделил пред биографа, че „на този етап хората все още мислеха с дни, а не с часове – да не говорим за час-два." 

Всички в замъка Балморал са се подготвяли за неизбежното, но никой не си представял, че тя ще настъпи точно в онзи ден, пише The Daily Mail, цитирайки изданието.

View post on Instagram
 

Става ясно още, че в този ден принц Чарлз бил навън, „събирайки гъби, и мислите си, – докато херцогинята [на Корнуол] била излязла на кратка разходка“. Така искали да оставят кралицата да си почине, докато свещеникът ѝ чете от нейната Библия. 

Скоро след това лекарят на кралицата получил спешно обаждане, малко след 15 часа, да се качи в покоите на кралицата. В същото време Чарлз също получил съобщение и се втурнал обратно към замъка. 

„Вече беше въпрос на минути. Докато д-р Глас стигна до спалнята на кралицата, тя изглежда бе спряла да диша – макар че само лекар можеше да каже със сигурност“, пише Хардман в книгата си. 

Междувременно личният секретар на кралицата - сър Едуард Йънг, стоял пред спалнята ѝ. „Най-накрая лекарят се появи, за да потвърди най-лошото“, пише Хардман. 

„Той съгласува времето на смъртта със сър Едуард, който записа последователността на събитията. Сега тя е депозирана в Кралските архиви.“ 

View post on Instagram
 

Според книгата, в кратката бележка пише: „Д-р Глас влезе в 3.25. Много спокойна. В съня си. Отиде си. Старост. Смъртта трябва да бъде регистрирана в Шотландия. Час: 3.10 следобед. Тя едва ли е усетила каквото и да било. Без болка.“ 

„Първото задължение“ на сър Едуард Йънг е незабавно да се свърже с новия крал по телефона и да го информира за смъртта на майка му. 
„Беше важно на новия крал да бъде казано преди всеки друг“, обяснява високопоставен служител.

В смъртния акт на кралица Елизабет се посочва, че тя е починала от „старост“. Тя беше на 96 години.