Автор
Теодор Муховски

Как наистина трябва да пиете вода - цял живот сте го правили погрешно

Често ли спирате навън, за да отпиете глътка вода и да утолите жаждата си? Ако да, тогава трябва да се откажете от този навик. Медицината е доказала, че пиенето в изправено положение е вредно за здравето ви.

Водата е ценна напитка за нас. Тя овлажнява тялото отвътре, събужда органите след сън, премахва токсините и се грижи за нормалното функциониране на организма ни. Чаша вода сутрин, преди хранене, по време на работа или учебни занятия - дори не забелязваме, че я пием, толкова естествен процес за хората.

Вирпул Рустги, главен лекар в болница Apollo Spectra в Индия, обаче заявява, че през цялата история сме пили вода по неправилен начин. Оказва се, че пиенето в изправено положение води до сериозни заболявания и нарушаване на жизнените функции в организма.

Стомашни разстройства

На първо място се засяга храносмилателната система. Когато пиете вода в изправено положение, тя се вкарва с голяма сила и скорост в долната част на стомаха от храносмилателния канал, което е вредно за нормалното функциониране на системата.

"Нервите се напрягат, когато човек пие бързо вода, докато стои, което нарушава баланса на течностите, причинявайки увеличаване на токсините и стомашно разстройство", обяснява индийският лекар.

Артрит

Нервите са подложени на напрежение, когато се пие, докато се стои. Това нарушава баланса на течностите, поради което в организма се увеличават токсините.

"Пиенето на вода в изправено положение може да доведе до натрупване на течност в ставите и да предизвика проблеми с артрита и увреждане на ставите", казва д-р Рустги.

Нарушаване на сърдечната и белодробната функция

Когато не пиете правилно, основните витамини и хранителни вещества не достигат до черния дроб и храносмилателния тракт. Те преминават бързо през тялото, което излага на риск функцията на сърцето и белите дробове, тъй като се нарушава нивото на кислород в кръвта.

Отрицателно въздействие върху бъбреците

Доказано е, че бъбреците се справят по-добре с филтрирането, когато сме седнали. Ако пиете в изправено положение, не е трудно да получите разстройство на пикочните пътища.

"Когато стоите и пиете вода, течността има тенденция да преминава без филтриране в долната част на стомаха под високо налягане. Това кара примесите във водата да се утаяват в пикочния мехур и да нарушават функцията на бъбреците", казва Веерпул Рустги.

Кой е правилният начин за пиене на вода?

Ако искате да се погрижите за тялото си, пийте вода в седнало положение и дръжте гърба си изправен. За предпочитане е да го правите на стол с облегалка, така че хранителните вещества да достигнат безпрепятствено до мозъка и да подобрят работата на организма. Храносмилателният тракт също ще ви благодари, като ви освободи от неприятните усещания и тежестта в стомаха.

И още няколко препоръки: пийте вода със стайна температура и избягвайте ледени напитки (дори при +30 градуса). Всъщност студът не утолява жаждата, а само я засилва, за разлика от топлината. Освен това топлата вода има положителен ефект върху храносмилането и нивата на холестерола.

5-те правила на закуската, която ще подпомогне хормоналния ви баланс
ЗДРАВЕ
Автор Ева Григорова

5-те правила на закуската, която ще подпомогне хормоналния ви баланс

Автор Ева Григорова