Автор
Теодор Муховски

Как да се предпазим от жегата: Съвети на кардиолози

С повишаването на температурите в световен мащаб горещите вълни стават все по-чести и интензивни, което крие сериозни рискове за здравето. Кардиолозите специално подчертават опасностите, които екстремните горещини крият за здравето на сърдечносъдовата система. Предлагаме ви изчерпателно ръководство за това как да се предпазите от горещините.

Разберете рисковете

Първо, изключително важно е да разберете как топлината влияе на организма. Когато е изложен на високи температури, организмът работи по-усилено, за да поддържа нормална вътрешна температура. Това увеличава сърдечната честота и притока на кръв към кожата, което може да натовари сърдечносъдовата система, особено при хора с вече съществуващи сърдечни заболявания. Дехидратацията, топлинното изтощение и топлинният удар са сериозни рискове, които могат да изострят сърдечните проблеми и дори да бъдат фатални.

Останете хидратирани

Една от най-важните стъпки за предпазване от горещините е да останете хидратирани. Кардиолозите препоръчват да пиете много вода през целия ден, дори и да не чувствате жажда. Дехидратацията може да увеличи сърдечната честота и да намали ефективността на сърдечно-съдовата система. Избягвайте прекомерното количество кофеин и алкохол, тъй като те могат да допринесат за дехидратацията. Вместо това избирайте вода или напитки с електролити, за да поддържате правилен баланс на течностите.

Подходящо облекло

Носенето на подходящо облекло може значително да повлияе на способността ви да се охлаждате. Светлите, свободни и дишащи материи, като памук и лен, помагат на тялото да регулира температурата по-ефективно. Освен това носенето на широкопола шапка и слънчеви очила може да предпази от пряка слънчева светлина, намалявайки поглъщането на топлина.

Няма да повярвате: Ето защо ходенето назад е полезно
ЗДРАВЕ
Автор Веселина Петрова

Няма да повярвате: Ето защо ходенето назад е полезно

Автор Веселина Петрова

Избягвайте пиковите часове на горещините

Слънцето е най-силно между 10 и 16 ч. В тези часове се старайте да останете на закрито или на сенчести места, доколкото е възможно. Ако трябва да излезете навън, планирайте дейностите за рано сутрин или късно вечер, когато температурите са по-ниски. Кардиолозите също така съветват да правите чести почивки в хладна или климатизирана среда, за да предотвратите прегряването.

Използвайте вентилатори и климатици

Вентилаторите и климатиците са основни средства за борба с горещините. Ако нямате климатик вкъщи, прекарвайте времето си на обществени места, като търговски центрове, библиотеки или обществени центрове, които са климатизирани. Вентилаторите също могат да помогнат, но по време на екстремни горещини те може да не са достатъчни сами по себе си. В такива случаи използването на комбинация от вентилатор и влажна кърпа може да осигури охлаждащ ефект.

Следете здравето си

Обърнете внимание на това как тялото ви реагира на топлината. Симптоми като замайване, учестено сърцебиене, задух и болка в гърдите може да покажат, че сърцето е подложено на стрес. Ако изпитате тези симптоми, незабавно потърсете по-хладна среда и се хидратирайте. Ако симптомите продължават, потърсете медицинска помощ, тъй като те могат да означават сериозно заболяване, свързано с топлината или сърдечно-съдов инцидент.

Регулиране на лекарствата

Някои лекарства могат да повлияят на начина, по който тялото ви реагира на топлината. Диуретиците, например, могат да увеличат риска от дехидратация. Бета-блокерите и АСЕ-инхибиторите могат да намалят способността на организма да се охлажда. Ако приемате медикаменти за сърдечно заболяване, консултирайте се с кардиолога си за необходимите корекции по време на горещините. Той може да предложи промени в режима на лечение или допълнителни предпазни мерки, които да вземете по време на горещините.

Поддържайте здравословен начин на животОбщото здраве на сърдечно-съдовата система може да окаже значително влияние върху това колко добре се справя тялото ви с горещините. Редовните физически упражнения, балансираното хранене и избягването на вредите навици могат да подобрят здравето на сърцето ви и да ви направят по-устойчиви на екстремни температури. Въпреки това, по време на горещините, е от решаващо значение да промените рутинните си упражнения. Изберете дейности на закрито в хладна среда, а не упражнения на открито.

Дългата бяла пола е истинският герой на лято 2024
МОДА
Автор Пепа Попова - Пепита

Дългата бяла пола е истинският герой на лято 2024

Автор Пепа Попова - Пепита