Автор
Веселина Петрова

Как да разпознаете динята, в която има нитрати

Точно сега, в сезона на дините, ви идваме на помощ с няколко ценни съвета за това как да изберете най-добрия плод за вас и семейството. Динята трябва да е добре узряла, но не и презряла, да е сладка и да не е пълна с нитрати. Как да го разберете обаче?

Внимание: Жълтата кора показва концентрация на нитрати

Азотът е важен елемент за растежа и развитието на растенията. Производителите на дини обаче са склонни да превишават допустимите норми, защото така карат растението да тежи до 12 кг само за 3 седмици. Купувачът обаче може да се отрови след консумация. Ето защо, когато режете плода, обърнете внимание на цвета на кората - тя не трябва да е жълта, а месото не трябва да има бели ивици.

Проверете дали плодът има дупки

Някои хора вярват, че дупките в дините са следи от насекоми, а не нитратни игли, но все пак се опитват да стоят далеч от плодове с дупки...

Избягвайте плодовете с голям, кух център

Пукнатини в пулпата показват, че плодът е презрял или съдържа хормони на растежа. Може да е и по-горчив. Диня, в която са инжектирани хормони на растежа, може да причини отравяне.

Поставете парче плод във водата


Можете да проверите концентрацията на нитрати в динята като поставите малко парче без кората в чиста вода със стайна температура. Ако плодът е опасен, водата ще придобие ярко розов цвят. Не го консумирайте.