Автор
Теодор Муховски

Зъболекар обясни защо избелването на зъбите може да бъде вредно

Оказа се, че процесът по избелване на зъбите може да бъде вреден, ако не се консултирате със специалист.

Процедурата за избелване на зъбите е нещо, което повечето пациенти предпочитат да правят в домашни условия. Манипулацията в лекарския кабинет отнема време, затова много хора избират продукти, които могат да се използват в домашни условия. Според опитни зъболекари обаче трябва да сте по-внимателни при такива процедури. В противен случай има вероятност да навредите на усмивката си.

Известният американски зъболекар Джеймс Мартиняк сподели със своите последователи на блога на своята клиника няколко съвета как да следим цвета на зъбите. Според специалиста основното е да не се използват твърде много продукти за избелване. Повечето от тях не само не изпълняват предназначението си, но и могат да влошат още повече състоянието на зъбите.

Стоматологът разкри, че агресивната формула в състава на повечето от тези продукти след първото нанасяне дава видими резултати, а след това с всеки следващ път състоянието на зъбите ще се влошава. Абразивните компоненти, които винаги са в състава на такива пасти, водят до изтъняване, пожълтяване и повишена чувствителност на емайла. Това се случва, защото агресивният състав, който на първия етап гарантира забележим ефект, оголва дентина - основната част на зъба, която естествено има по-жълт оттенък.

Само за един месец усмивката може да стане видимо увредена. А за да решите проблема, ще ви е необходима помощта на специалист. В същото време след това няма да е лесно да се възстанови предишното състояние на зъбите. Затова, когато избирате избелващи средства, задължително се консултирайте с вашия лекар. Опитните зъболекари знаят, че средствата с мек състав действат по-дълго, но резултатът няма да ви разочарова.

Всичко, което трябва да знаете: Заболяванията около зъбни импланти
ЗДРАВЕ
Автор д-р Йорданка Панайотова

Всичко, което трябва да знаете: Заболяванията около зъбни импланти

Автор д-р Йорданка Панайотова