Автор
Елена Ангелова

Магията на ходенето: Защо е толкова лесно да отслабнем и да сме млади

Хората, които водят заседнал начин на живот, са по-податливи на хронични заболявания и често са с наднормено тегло. Аеробните упражнения и силовите тренировки със сигурност имат положителен ефект върху здравето.

Но можете да се отървете от наднорменото си тегло, като просто ходите пеша. Затова, ако целта ви е да отслабнете, разхождайте се по-често на открито! Такава тренировка ще помогне не само да промените тялото си, но ще подобри цялостното здраве на организма ви. Ходенето е подходящо както за тези, които тепърва правят първите си стъпки в спорта, така и за тези, на които напълно липсва мотивация за по-активни действия.

Подкрепете здравето си с ходене

Според резултатите от изследвания, проведени от учени, ходенето е признато за един от най-ефективните начини за борба със затлъстяването. Ежедневното ходене (по половин час) помага на хората да се чувстват по-здрави и да изглеждат по-млади. Този метод за отслабване е дори по-ефективен от тренировките във фитнеса.

Ходенето може да ви предпази не само от затлъстяване, но и от много други заболявания като: - диабет;
- артрит;
- хормонален дисбаланс;
- хронична умора;
- депресия;
- онкологични заболявания;
- заболявания на щитовидната жлеза;
- Проблеми със сърцето.

Хората, които практикуват бързо ходене поне половин час на ден и водят здравословен начин на живот (поддържат балансирана диета, нямат вредни навици), изглеждат по-млади от реалната си възраст и това е доказан факт.

Вижте какви точно са ползите от бързото ходене

Основните ползи от бързото ходене са следните:

1. Борба със затлъстяването. Бързото ходене дава същите резултати като плуването, силовите упражнения, бягането и аеробиката. Ако ходите по 30 минути всеки ден, тялото ви ще може да изгори повече калории. Освен това след такава тренировка няма да се нуждаете от време за възстановяване, както след посещение на фитнес залата. Ходенето също така помага за регулиране на хормоните на стреса, които повишават апетита и съответно увеличават количеството на телесните мазнини.

2. Минимално е натоварването на ставите. Ходенето минимизира вероятността от нараняване, не натоварва значително ставите, подобрява кръвообращението и нормализира функционирането на лимфната система, поради което се счита не само за полезна, но и за безопасна форма на упражнения.

3. Поддържа здравето на сърцето. Активното ходене ви позволява да нормализирате кръвното налягане и пулса, както и да осигурите транспортирането на повече кислород до тъканите и органите. Бързото ходене предпазва от инсулт, инфаркт и исхемична болест на сърцето.

4. Ефективно се бори с депресията. За подобряване на благосъстоянието и настроението ходенето с боси крака е особено полезно. Когато краката ви влязат в контакт с трева, пръст или пясък и тялото е изложено на слънчева светлина, нивата на витамин D в тялото се повишават, а метаболизмът се активира. Ходенето с по-бързо темпо намалява риска от развитие на болестта на Алцхаймер, от загуба на паметта, деменция и други психологически проблеми.

5. Укрепва на костите. Ежедневните разходки помагат да се спре загубата на костна маса, която се дължи на промените, свързани с възрастта, както и да се предотврати развитието на остеопороза и други подобни заболявания. Според проучвания жените в менопауза, които ходят всеки ден, са с 40% намален риск от фрактура на шийката на бедрената кост.

6. Възможност за упражнения без уреди или с друго спортно оборудване. Не е необходимо да купувате абонамент за фитнес, за да ходите. Можете да извършвате нормалните си дейности, като същевременно подобрявате функционирането на хормоналната, мускулната и сърдечната система на тялото.

Колко бързо трябва да ходите, за да отслабнете?

За да се отървете от излишните килограми, експертите съветват да ходите със скорост най-малко 4,8 километра в час, тоест да правите около 10 хиляди крачки на ден. Можете да започнете с 2 хиляди стъпки на ден, като постепенно увеличавате натоварването.

Резултатите ще бъдат по-добри, ако се храните здравословно, ако поддържате добър режим на сън и минимизирате стреса. Експертите препоръчват да спортувате поне 150 минути седмично, за да можете да си създадете навик за ходене, който да работи най-добре за вас.

Ако по някаква причина не сте успели да тренирате активно тази седмица, следващата седмица е напълно възможно да наваксате пропуснатото време.

Източник: econet