Автор
Кристина Кирова

Перименопаузата, за която никой не говори: 5 знака, че чука на вратата ви

Перименопаузата е пренебрегвана тема, но това е период на голяма трансформация за всяка жена, в който тялото ѝ се подготвя за менопаузата. Обикновено започва в средата на 40-те, но не е изключено началото да бъде поставено по-рано или по-късно. Все пак, всеки човек е различен. Характерно е продължителността на цикъла, в ранния етап на перименопаузата, да е от 7 или повече дни. Преходът към менопаузата се случва в рамките на между 1 и 8 години.

Какви са първите признаци, че навлизате в перименопауза?

Експертът по женско здраве и нутриционист Ема Бардуел споделя, че има 5 признака, които сигнализират, че подготовката ви за менопаузата е започнала:

Нередовна или много тежка менструация

Според Бардуел, първите признаци на перименопаузата могат да бъдат лесно подминати и дори незабелязани. Един от първите е нередовната менструация или нетипично усиленото кървене в този период. Обикновено това се случва, когато продължителността на цикъла ви започне да варира със седем или повече дни. Възможно е също така да преминете от предвидими менструални цикли към случайни зацапвания или пълна липса на менструация.

Менореята (прекомерно засиленото кървене) също е страничен ефект от "купона", който си правят хормоните в тялото ви. Често обилната менструация се дължи на натрупване на естроген в лигавицата на матката. Това засилено кървене би могло да доведе и до загуба на желязо.

Можете да си помогнете, като следите продължителността на цикъла си всеки месец, така можете да разберете по-добре какво точно се случва в тялото ви.

Усещане за умора

По време на перименопаузата нивата на естроген и прогестерон в организма започват да се "колебаят". Това често събужда чувство за уж необяснима, но прекомерна умора. Понякога тези хормонални колебания водят до прекъсване на съня през нощта, което също води до изтощение. Този симптом определено влошава качеството на живот и е важно да му обърнете внимание.

Болки в мускулите и ставите

И за този тежък дискомфорт отново можем да благодарим на хормоните си. По-специално на господата Естроген, Прогестерон и Тестостерон, които рязко спадат в периода на перименопаузата, а след това остават ниски завинаги. По този начин "защитата ни" срещу възпаления бива почти ликвидирана. Тези три хормона имат благоприятно въздействие върху опорно-двигателния ни апарат и когато нивата им са ниски, често започват болките. И в мускулите, и в ставите. При някои жени може да се появят и състояния като плантарен фасциит (болка в долната част на стъпалото, около петата и свода), синдром на карпалния тунел, замръзнало рамо или по-общ артрит.

Намалена функция на щитовидната жлеза

Понижаването на нивата на естроген и прогестерон може да повлияе на щитовидната жлеза и да отслаби функцията ѝ. Тъй като нарушенията на щитовидната жлеза са десет пъти по-често срещани при жените и се увеличават с възрастта, не е необичайно жените в перименопауза също да развият заболявания на щитовидната жлеза.Това състояние влияе не само на физиката, но и на психиката на жената. Благодарение на слабо работещата щитовидна жлеза, може да ви се струпа целият набор от неприятности като умора, раздразнителност, прекомерно изпотяване или никакво такова, неконтролируемо качване на килограми, трудности с метаболизма и дори да попречи да усвоявате желязо.

Ниски нива на желязо

Ниското съдържание на желязо в резултат на обилно менструално кървене е често срещано явление, но ако не му се обърне внимание, то може да доведе до тежки последици за здравето. Признаци за ниски нива на желязо са умората, липсата на енергия, задухът, прескачанията в пулса, главоболието и по-бледата кожа. Много често при жените е по-трудно да се открие този проблем, защото те свикват и се приобщават към тези неприятни състояния. Не осъзнават, че в този случай те не се подобряват, а енергията им се изчерпва постепенно. Така че ако имате тези симптоми е препоръчително да се обърнете към специалист и да проверите нивата на желязо в тялото си. Ако бъде установено, че имате нужда, ще ви бъдат предписани медикаменти или добавки.