Автор
Веселина Петрова

5 тайни как да доживеете до 100 години

Днес хората полагат много грижи за себе си - движат се повече, опитват се да се хранят здравословно. И медицината е доста напреднала. А ние днес ще споделим с вас 5 тайни, с чиято помощ ще можете да доживеете до 100.

Хранете се здравословно.
Разбира се, "диетата е най-важният фактор“, каза Валтер Лонго, който изучава дълголетието от около 20 години, пред CNBC Make It. Моделът на хранене, който е най-близо до средиземноморската диета, е това, което експертите по дълголетие препоръчват най-често. Според Лонго и Дан Бютнер, експерт по дълголетие, който интервюира столетници и посещава сините зони, диетата трябва да бъде предимно растителна и да включва: бобови растения, особено боб, ядки, пълнозърнести храни като овес, без червено месо, повече зеленчуци, особено листни.

Движете се по-често.
Някои експерти по дълголетие препоръчват ежедневни упражнения, а други препоръчват ежедневно движение чрез физическа активност с ниска интензивност. Силовите тренировки два пъти седмично и аеробните упражнения три пъти седмично, дори за 10 минути на ден, са една от ежедневните практики, които увеличават шансовете на човек да живее до 90 години, според проучване на столетниците в Нова Англия. В по-напреднала възраст трябва да се движите умерено, да работите в градината, на въздух, да сте активни. .

Вярвайте в нещо. До края на 2023 г. Бютнер е интервюирал 263 столетници. Всички с изключение на петима от тях са принадлежали към религиозна общност, пише той в статия за Make It. „Хората, които посещават храма, живеят между четири и четиринадесет години по-дълго от хората, които не вярват в нищо“, казва Бютнер в епизод на „Десет процента по-щастливи с Дан Харис“. Оказва се, че хората, които имат вяра или житейска философия, също са по-щастливи от тези, които нямат такава, според Артър С. Брукс, водещ експерт по щастие.

Поддържайте щастливи взаимоотношения. Това със сигурност ще ви помогне да живеете по-дълго и по-щастливо, според 86-годишно проучване на Харвард, което все още продължава. Грижата за социалните връзки също е ценност на столетниците. „Хората се отнасят към партньорите си като към приоритет, поддържат връзките си и инвестират в тях“, казва Бютнер в документалния си филм.

Поставяйте си цели, четете през целия си живот. В Окинава, Япония, една от сините зони с много столетници, икигай, което в свободен превод означава „щастието да си винаги зает“, има огромна стойност. До такава степен, че книгата, наречена „Икигай: Японската тайна за дълъг и щастлив живот“, е една от най-популярните книги за дълголетието и международен бестселър. Икигай учи как да открием своята цел и да ѝ се посветим.