Д-р Здравко Арнаудов обяви, че любимата на мнозина кафява захар е рекламен трик и между нея и "лошата“ бяла захар няма абсолютно никаква разлика.
"Химическата формула на бялата и на кафявата захар е една и съща. Кафявата захар просто е оцветена или тръстиката е смелена с дръжките. Лансирането ѝ като полезен продукт е класическа измама в рекламата“, категоричен е д-р Арнаудов, който познава фармацевтичната индустрия отвътре и има дългогодишни интереси в психоневроимунологията.
)
В последните години той дава полезни съвети как да разпознаваме маркетинговите трикове и съмнителните диети и добавки, и насочва хората как да живеят спокойно, без излишен стрес.
Освен мита за ползата от кафявата захар, д-р Арнаудов оборва и твърденията за вълшебната сила на меда. "Медът не носи реална полза. Между него и захарта разлика практически няма. Какво прави пчелата? Хапва си, преработва и "изплюва“ меда в питата, за да осигури храна за нея и поколението си. Дали пчелата ще взима "суровина“ от липа, или друго растение няма значение. Тя произвежда 95 процента захари. Когато преобладава глюкозата, медът е течен. Когато глюкозата и фруктозата са свързани, е "озахарен“. Мед, който не се озахарява, е разреждан с глюкоза“, коментира медикът.
Той обаче категорично защитава плодовете като твърди: "Не бива да се притеснявате, че ако ядете повече плодове, ще напълнеете. Плодовете са изградени от полизахариди, образувани от повтарящи се и свързани помежду си моно- и дизахариди. Разграждането на полизахаридите е дълъг процес. Извличането на захарта от плодовете става много бавно. Плодовете са пълни с полезни витамини и фибри. Фибрите активират перисталтиката, храната преминава по-бързо, гнилостните процеси намаляват“.
Лекарят коментира и че често кремовете, които се представят за чудодейни, едва ли са толкова полезни, но масажите наистина действат.
Масажът около мястото на болката - например около коляното, отпуска близките мускули. Те са се стегнали, за пречат на крака да се движи и да дразни допълнително ставата, пише Zdrave.to.