Поке. Звучи като нещо, което може да те потопи в дълбините на нещо екзотично и обсебващо. Но е и нещо, което може да се сравни само с магията на хавайската култура. Свежестта на рибата, кремообразността на авокадото, пикантността на соса Срирача и солените нотки на соевия сос се преплитат в перфектна хармония, превръщайки всяка хапка в неописуемо удоволствие за сетивата.
Как започва всичко?
Поке (или poke на латиница) има своите корени в Хавай и всъщност възниква от... остатъци. Да, точно така! Хавайските рибари, които прекарвали дълги часове в океана, използвали парчета риба, които иначе щели да се изхвърлят. Те ги овкусявали с малко сол, морски водорасли и местни орехи кукуи. Така постепенно се е родила тази простичка, но вкусна закуска.
През годините ястието поке е претърпяло еволюция. След като се е утвърдило в хавайската кухня, започва да придобива популярност в САЩ през 70-те години на миналия век и оттам излиза на международната сцена. Днес поке боулът (poke bowl) е широко разпространен в цял свят. Всеки, който обича да експериментира с нови вкусове, може да намери своята идеална версия на поке.
,fit(980:735))
Поке боул: Няма правила, само въображение
Днес поке боулът се е трансформирал в нещо много повече от просто риба и малко подправки. В зависимост от културата и личните предпочитания в купата може да има всичко – от ориз и месо до пресни зеленчуци, плодове и разнообразие от сосове.
В България например поке боул обикновено съдържа основа от ориз с риба тон или сьомга, но вариации съществуват и с пилешко месо или тофу. Добавките може да включват авокадо, манго, ананас, краставици и много други свежи съставки.
Как да приготвим поке боул със сьомга и авокадо у дома
Ако искате да се потопите в това кулинарно вълшебство, няма нищо по-добро от това да приготвите класическа версия на поке боул. Ето как:
Съставки:
За покето
450 г размразена сьомга, без кожа, нарязана на кубчета (около 2 см)
1 средно голямо авокадо, нарязано на кубчета
½ чаша тънко нарязан стар лук
½ чаша тънко нарязана зелена част на пресен лук
½ чаша пресен кориандър
¼ чаша хайвер (по желание)
3 с.л. соев сос
2 ч.л. тъмно сусамово олио
½ чаена лъжичка сос Срирача (или друг пикантен сос)
За салатата с кафяв ориз:
2 чаши сварен кафяв ориз
2 чаши листни зеленчуци (например рукола или кресон)
2 с.л. оризов оцет
2 с.л. зехтин екстра върджин
1 с.л. китайска или дижонска горчица
,fit(380:285))
Такъв божествен миш-маш с печени чушки скоро не сте яли
Приготвяне:
В голяма купа внимателно смесете нарязаната сьомга, авокадото, стария и зеления лук, кориандъра, хайвера (по желание), соевия сос, сусамовото олио и соса Срирача.В друга купа комбинирайте сварения ориз с листните зеленчуци.Разбийте оризовия оцет, зехтина и горчицата, и ги добавете към оризовата салата. Разбъркайте добре, за да се овкуси равномерно.Сервирайте поке върху салатата от кафяв ориз. Наслаждавайте се на свежестта и богатството от вкусове.
,fit(980:735))