През лятото имаме нужда да се храним с по-„леки“ храни. Точно затова всички търсим вкусни, леки и балансирани рецепти, с които да разнообразим храненето. Днес ви предлагаме класическа рецепта за гръцка мусака.
)
Необходими продукти:
Патладжан – 3 средно големи
Картофи – 1 кг
Лук – 1 голяма глава
Телешка кайма – 500 гр.
Домати – 1 консерва
Червено вино – ½ чаша
Зехтин
Дафинов лист
Канела
Пресен магданоз
Кашкавал – 150 гр. (за поръсване)
Сол
Черен пипер
)
За сос Бешамел:
Краве масло – 40 гр.
Брашно – 2-3 с. л.
Прясно мляко – 300 мл.
Яйца – 2 гр.
Начин на приготвяне:
1. Нарежете лука на ситно и го запържете със зехтин до златисто в дълбок тиган. Добавете каймата и я раздробете добре. Овкусете със сол и черен пипер. След като се е запържила достатъчно добавете червеното вино. След няколко минути добавете доматите, дафиновия лист и щипка канела. Оставете на слаб огън за около 20 минути, докато се сгъсти.
2. Измийте и нарежете патладжана на филийки (около 1 см. дебелина). Посолете ги и ги оставете за 15-20 минути, след което ги изплакнете и подсушете. Наредете ги в тава, покрита с хартия за печене, намажете с малко зехтин и запечете във фурната до златисто. Обелете картофите, нарежете ги на кръгчета и леко ги запържете на тиган до полуготовност.
,fit(380:285))
Такъв божествен миш-маш с печени чушки скоро не сте яли
)
3. В подходяща тава започнете да редите пластове. Първо сложете ред от картофите, след това ред от печения патладжан. Поръсете с настърган кашкавал и добавете половината от месната плънка. Повторете с останалите продукти.
4. За заливката: В касерола разтопете маслото. Добавете брашното и бъркайте енергично около 2-3 минути. На тънка струя, постепенно, добавяйте топлото прясно мляко, като не спирате да бъркате, за да не се образуват бучки. Гответе докато сосът се сгъсти. Свалете от котлона и оставете да се охлади леко. След като се е охладил добавете двете разбити яйца и разбъркайте добре.
5. Залейте мусаката равномерно с готовия сос Бешамел. Поръсете с настърган кашкавал и печете в предварително загрята на 180 градуса фурна за около 30-40 минути.