Не прекалявайте с нея: Учени откриха, че прекомерното количество сол може да „възпалява мозъка“
Автор
Теодор Муховски

Не прекалявайте с нея: Учени откриха, че прекомерното количество сол може да „възпалява мозъка“

Ново изследване разкри, че консумацията на прекомерни количества сол може да предизвика възпаление в мозъка. Това от своя страна води до високо кръвно налягане.

Как солта „възпалява мозъка“ и влияе на кръвното налягане

Проучването, ръководено от изследователи от университета „Макгил“, показва, че някои видове високо кръвно налягане или хипертония всъщност произхождат от мозъка, а не от бъбреците, както се смяташе досега.

Това би могло да хвърли нова светлина върху причините, поради които някои форми на високо кръвно налягане не се повлияват от лечения, насочени към бъбреците.

Хипертонията може да започва от мозъка, а не от бъбреците

Водещият изследовател Маша Прагер-Хуторски, доцент в катедрата по физиология на „Макгил“, обяснява: „Това е ново доказателство, че високото кръвно налягане може да произхожда от мозъка, което отваря вратата за разработване на лечения, които действат върху него.“

„Ролята на мозъка в хипертонията до голяма степен е пренебрегвана, отчасти защото е по-трудна за изучаване. Но с новите техники сме в състояние да видим тези промени в действие“, добави тя.

Експерименти с плъхове разкриват връзка между диетата и мозъчните процеси


Публикувано в списание Neuron, изследването възпроизвежда хранителните навици на хората при плъхове, като ги храни с диета, съдържаща 2% сол. Това отразява човешка диета, пълна с бързи храни и продукти като бекон, инстантни нудли и топено сирене.

Екипът е избрал плъхове вместо мишки, които обикновено се използват в подобни проучвания, тъй като плъховете управляват солта и водата по-сходно с хората. Това прави откритията по-приложими за човека.

Използвайки най-съвременни техники за мозъчно изобразяване и лабораторни методи, учените са успели да проследят промените в мозъка на плъховете по време на диета с високо съдържание на сол.

Те откриват, че големи количества сол активират имунни клетки в определена област на мозъка. Тази активация води до възпаление и рязко покачване на освобождаването на вазопресин – хормон, който е от решаващо значение за бъбречната функция, баланса на солта и регулирането на кръвното налягане.

Хипертонията може да произхожда от мозъка

Рязкото покачване на вазопресина води до повишаване на кръвното налягане на плъховете, което предполага, че хипертонията може да произхожда от мозъка. Сега изследователите планират да проучат дали и други форми на високо кръвно налягане следват подобни процеси.

Солта отдавна е призната като фактор, допринасящ за високото кръвно налягане, наред с други фактори от начина на живот като прекомерна консумация на алкохол, тютюнопушене или генетична предразположеност към състоянието.

Високото кръвно налягане е сериозен здравословен проблем, но често не проявява никакви непосредствени симптоми. То може да бъде открито едва когато предизвика сериозен медицински инцидент като инфаркт или инсулт.

Ако не се контролира, високото кръвно налягане може да доведе до усложнения като бъбречна недостатъчност, сърдечна недостатъчност, проблеми със зрението и съдова деменция. Прегледи на кръвното налягане се предлагат в лекарските кабинети, аптеките и дори на някои работни места.

Как да намалим риска: ограничаване на солта и нездравословните навици

Намаляването на приема на сол, което включва скритата сол в храната, а не само тази, която добавяте допълнително, може да помогне за понижаване на кръвното налягане.

Ограничаването на тютюнопушенето и алкохола, както и увеличаването на физическата активност, също могат да допринесат за по-здравословни нива на кръвното налягане.

Келтската сол – тайната съставка за дълголетие и здраво сърце
ЗДРАВЕ
Автор Теодор Муховски

Келтската сол – тайната съставка за дълголетие и здраво сърце

Автор Теодор Муховски