Есента не е истинска есен без аромата на тиква. Онзи мирис на топлина и канела, онзи звук на ножа, който прорязва меката оранжева кора... Във всеки дом има поне един спомен, който започва с тиква.
И сега, когато пазарите са пълни с това есенно богатство, е идеалният момент да го използвате във всичките му форми – солено, сладко, здравословно и ароматно.
Ето най-добрите и лесни идеи как да превърнете тиквата в пет различни ястия – всяко от тях топло, уютно и перфектно за есенните дни по свой собствен начин.
)
Крем супа от тиква – златната лъжица на есента
Ако има ястие, което сгрява душата, то това е то! Лека, кремообразна, ароматна и лесна за приготвяне. Всичко, от което се нуждаете: тиква, малко лук, зехтин и зеленчуков бульон. Когато всичко се свари и пасира, добавете щипка индийско орехче, лъжица сметана или кокосово мляко – и ще получите перфектния баланс между сладко и солено.
За по-силен вкус можете да добавите малко джинджифил, а ако обичате контрасти, поръсете отгоре с няколко печени тиквени семки. Тази супа не е просто храна, а малък ритуал, който връща спокойствието след натоварен ден.
)
Печена тиква с мед и канела – семпла, но неустоима
Ароматът на печена тиква във фурната е най-красивият мирис на есента. Подредете нарязаните парчета тиква в тава за печене, намажете ги с мед, поръсете с канела и ванилия и печете, докато се карамелизират по краищата. Тази комбинация от сладост и топлина създава вкус, който напомня за детството и студените вечери край печката.
Можете да добавите и малко орехи или бадеми за хрупкавост, или капка лимонов сок, за да изпъкнат всички аромати. Идеална е за десерт или следобедна закуска.
)
Тиквеник – хрупкава и кремообразна
Това е ястие, което ухае на домашен уют. Направете плънка от печена тиква и яйце. Поставете всичко в тънко разточени кори и печете до златисто. Резултатът е тиквеник, който е хрупкав отвън и мек отвътре. Перфектен е с чаша прясно мляко или като топла закуска през уикенда, когато цялата къща се събужда с мириса на печена тиква.
)
Хляб от тиква – ароматна класика за всяка сутрин
Ако искате хляб, който ухае на канела, ядки и подправки, това е рецептата за вас.
Добавете сварено тиквено пюре към тестото за хляб, заедно с лъжичка мед и щипка канела. Той ще стане мек, ароматен и ще остане свеж по-дълго. Перфектен е за закуска с масло и сладко, но също и като основа за сандвичи с козе сирене и рукола. Този хляб носи всичко, което есента трябва да донесе – спокойствие, простота и топлината на дома.
)
Десерт с тиква и канела – лек, кремообразен и красив
Ако обичате тирамису или мус, това е тяхната есенна версия. Смесете пюре от печена тиква с кисело мляко, канела и малко мед. Добавете настъргана портокалова кора и подредете всичко в чаши, редувайки с натрошени бисквити или овесени ядки. Оставете да се охлади преди сервиране и поръсете с какао или ядки.
Резултатът е десерт, който изглежда луксозно, а се приготвя за 10 минути. Лек, здравословен, топъл и вкусен – точно като есента, която обичаме.
)
Не изхвърляйте семките!
Измити, изсушени и изпечени на ниска температура, тиквените семки се превръщат в перфектната здравословна закуска. Те са пълни с цинк и желязо, укрепват имунитета и се съчетават идеално с кафе или чай.
)
,fit(980:735))
)
,fit(680:510))
,fit(680:510))
,fit(680:510))