шеф Никола Симеонов
Как да си направим бутер тесто вкъщи
За Коледа можете да го ползвате за соленки, банички, да увивате месо и печени зеленчуци.
По принцип това е труден процес, който включва редене на слоеве на масло и тесто, разточване и прегъване, на определена температура.
Сега ще ви покажа как много по-лесно можете да го приготвите вкъщи със замразено масло и помощта на ренде. Най-важното е всичко да е много студено, за да не се разтопи маслото. То ще се разтопи по време на самото печене, като парата от изпаряващото се мляко ще направи въздушните джобчета, които са така характерни за бутер тестото.
Рендосайте на едро замразеното масло и прехвърлете на плот, за да го доомесите. Много е важно маслото никога да не се смеси напълно! Постарайте се да оставите маслото да е още на бучки и го приберете в хладилника за 1 час.
Следва и разточването, като трябва да го прегъвате на третинки, подобно на писмо. Оставете го да си почине за още 1 час и след това тестото е готово за употреба.