Когато природата рисува с витамини: Цветните дарове на есента, които ни носят здраве и уют
Автор
Woman.bg

Когато природата рисува с витамини: Цветните дарове на есента, които ни носят здраве и уют

Есента носи радост за всички сетива. Цветовете на този сезон са не само наслада за очите, но и галят небцето. Природата е подбрала прекрасни дарове от своята градина във всички цветове, за да ни помогне да се чувстваме здрави, щастливи и тонизирани преди предстоящата зима.

И ако все още се радваме на хубавото време, то в студените дни имунната ни система отслабва и ставаме мишена на вирусни инфекции и грипът ни поваля. Цветните плодове и зеленчуци през есента ни подготвят за предстоящата битка с болестите. Ето кои от тях действат безотказно:

Ябълки

„Една ябълка на ден държи доктора далеч от мен", гласи поговорката. Ябълките са мощен антиоксидант. Те съдържат флавоноиди, които намаляват риска от сърдечни заболявания и инфаркт. Вкусните плодове притежават супер сили: имат противовъзпалителни свойства, които успешно се справят с инфекциите и алергиите. Похапвайки ябълки, ще имате и перфектна кожа.

Круши

Царицата на есента определено е крушата. Сочният плод намалява лошия холестерол. Крушите съдържат повече пектин дори от ябълките, а лекарите често ги препоръчват. Те са хипоалергенен плод с високо съдържание на фибри. Така че не му мислете, а една круша си хапнете.

Тиква

Каква би била есента, ако не сложим на масата оранжева тиква? Тя съвсем спокойно може да се нарече витаминозна бомба. Тиквата съдържа антиоксиданти, бета-каротен, фолиева киселина и витамин С. И ако сте любители на семките, тиквените са доста полезни: цинкът и омега-3 мастните киселини в тях подобряват влажността на кожата и я предпазват от инфекции.

Червени боровинки

Есента ни дарява и с вкусни червени боровинки. Здравословните плодове са нискокалорични и съдържат антиоксиданти – антоцианини, които са като мехлем за сърцето. Ако имате проблеми с венците, възпаления в устната кухина, инфекции на пикочните пътища, не се колебайте да консумирате големи количества от червените боровинки.

Чушки

Ароматът на печени чушки през есента ще ви отведе в детството. Но ако искате да се възползвате от полезните свойства на чушките, трябва да ги консумирате сурови. Зеленчуците са богати на витамин С, а освен това чушките ще добавят още един нюанс във вашата пъстра есенна трапеза.

Патладжани

Лилавият есенен красавец има забележимо хипогликимично действие. Затова трябва да присъства на трапезата ви. Консумацията на патладжани е много полезна за профилактиката и лечението на атеросклерозата. Наличието на калий в този зеленчук оказва положително влияние върху дейността на сърцето и подпомага извеждането на течностите от организма.

Моркови

След майчината кърма, морковът е първият зеленчук, с който новороденото трябва да се захрани. В морковите се съдържат много захари, лесноразтворими белтъци, множество витамини (А, В, В1, В2, Д, Е, К, РР), органични киселини, етерични масла, както и минерали и микроелементи – желязо, калций, мед, фосфор, йод, кобалт, които са лесноусвоими от организма.

За да се насладите истински на тези прекрасни есенни дарове, предлагаме ви една изкушаваща рецепта за десет с круши.

Печени круши с маскарпоне крем

Време за подготовка: 10 минути
Време за готвене: 1 час

Продукти:
4 круши
2 с.л. лимонов сок
1 с.л. захар
3 с.л. вода
30 г масло

За маскарпоне крем:

200 г сирене маскарпоне
200 мл сладкарска сметана
1 шушулка ванилия
80 г захар
30 мл охладено еспресо

За сервиране:
2 с.л. какао на прах
30 г шамфъстък

Есенна диета за стройно тяло и пречистване на организма!
НОВИНИ
Автор Woman.bg

Есенна диета за стройно тяло и пречистване на организма!

Автор Woman.bg

Начин на приготвяне:

Измитите круши разрежете на две, махнете семената и поставете в тава за печене с разреза нагоре. Полейте с лимоновия сок и поръсете равномерно със захарта.

Във всяка половинка круша сложете парченце масло, налейте водата в тавата и печете 30 минути в предварително загрята до 190 градуса фурна.

Обърнете крушите и печете още 30 минути, докато омекнат и се карамелизират. Извадете от фурната и оставете да се охладят до стайна температура. Налейте сметаната в купа и добавете зрънцата ванилия.

Разбъркайте, налейте кафето и добавете сиренето маскарпоне. Разбийте добре до получаването на гъст крем и дръжте в хладилник до момента на сервиране.

Поднесете крушите върху крема от маскарпоне, поръсете с какао и едро нарязан шамфъстък.