Автор
Теодор Муховски

Психолог разкри как се променят жените, които дълго време не са имали връзка

Начинът на живот се отразява на нашето поведение, общуване, мисли, приоритети и т.н. Когато една жена е без връзка дълго време, тогава тя се променя и това се забелязва.

Разбира се, физиологичните и психологическите промени не настъпват веднага: ако вие, да речем, сте си взели кратка пауза след тежък развод, за да се погрижите за "раните си" (и това е правилно решение), то в началото вашите трансформации, ако се случат, няма да са много забележими за околните.

Но една самотна жена с дълга история, забележимо се различава от омъжените жени: този статус има своите плюсове и минуси, за които ще поговорим в следващите редове.

Какво се променя в жената, която дълго време е без мъж? Клиничният психолог Дария Живина сподели наблюденията.

1. Жените под 30 години и жените, които са преминали този възрастов праг, имат различно отношение към статута на самотна дама.

Когато животът тепърва започва и всички най-интересни неща предстоят, липсата на връзки не изглежда особено голям проблем. Младите жени разсъждават по следния начин: „Имам по-важни неща за вършене: да се измъкна изпод ограничаващите грижи на родителите, да получа образование, да започна да градя кариера, да печеля сама парите си, да се уча на живот самостоятелно, вземайки собствени решения. А връзките... ще почакат, подходящият мъж със сигурност ще се появи в подходящия момент“.

Освен това е толкова хубаво да общуваш с различни хора, да флиртуваш, да получаваш комплименти от всички страни - защо да бързаш да се омъжиш и да минеш под контрола на съпруга си?

След 30 години възприятието на жените за отношенията се променя: те вече са „узрели“ за брак, искат семейство, деца, домашен любимец и бяла рокля, статусът на омъжена жена става важен за тях и често печатът в паспорта е на първо място в списъка с цели и приоритети.

2. Отношението на жените към собствената им свобода до голяма степен зависи от опита, който са получили

Ако жената под 30 години е имала връзка, която е преминала в статут на сериозна, тя има по-лесно отношение към свободата си: има самочувствие, усещане, че ако не сега, то малко по-късно връзката ще се появи и ще се развие.

Много по-трудно е за жените, които по различни причини са се срещали с мъже само за кратко време: те по-трудно възприемат дългосрочното отсъствие на партньор и рискуват в някакъв момент на емоции да започнат връзка с неподходящия човек.

3. Продължителното въздържание има последствия

Може би ще се изненадате, но жените се нуждаят от добър секс дори повече от мъжете: редовният, богат сексуален живот е важно условие за безпроблемното функциониране на хормоналната система, така че при липсата му има проблеми както на ниво тяло, така и на ниво психика.

4. Стигмата на силните и независимите

Жената без връзка може да прави всичко: играе много роли едновременно, поема функциите на мъжете, решава майсторски проблемите, печели пари, сменя контакти и сглобява мебели, сама е управител, товарач, шофьор и т.н. Тя съществува в режим на „кон“, който постоянно тича, не спира дори когато е много уморен, воден от страховете си и липсата на помощ.

Една силна жена без сериозна връзка се променя: тя разчита само на себе си, трудно приема помощ, не може да се отпусне и със сигурност не може да разчита на никого, освен на себе си. Разбира се, това оказва голямо влияние върху търсенето на партньор.

Перименопаузата, за която никой не говори: 5 знака, че чука на вратата ви
ЗДРАВЕ
Автор Кристина Кирова

Перименопаузата, за която никой не говори: 5 знака, че чука на вратата ви

Автор Кристина Кирова

5. Става по-трудно да се адаптира в ежедневието

Това се случва много често: когато дълго време живеете сами, свиквате с факта, че в къщата нещата са на определени места, никой не разхвърля чорапи или, напротив, не се кара, че сте хвърлили вещи на стола, не сте затворили пастата за зъби, поръчали сте доставка, вместо да сложите на масата домашно приготвена храна.

Без мъж има значително по-малко домакинска работа, никой не иска нищо, не изисква нищо и дори не хърка. Живеете за себе си и по свои правила, постепенно свиквате и става все по-трудно да се разделите със свободата си, колкото по-дълго в живота ви няма партньор.

Жените, които дълго време са били сами и най-накрая са започнали да живеят с мъж, често се оплакват от нарастващо раздразнение: партньорът се вбесява от дребни неща и се стига до кавги, обиди, недоразумения.

6. Ако няма принц, може да се впише и съседът

За съжаление, когато дълго време чакате най-подходящия човек, нараства неудовлетвореното желание за близост, човешка топлина, а при някои може да попаднете в капан: да започнете да се срещате с отрицателен герой, затваряйки си очите за червените флагове.

Но да „подбирате“ мъжете също не е изход. Необходимо е да анализирате грешките, допуснати в миналото, да разберете какви качества искате да видите във вашия мъж, да изтъкнете най-важните от тях, без да отдавате прекалено голямо значение на второстепенните, да разберете каква трябва да бъде една истински щастлива връзка и тогава всичко определено ще се получи по най-добрия начин.

Зад всеки успял мъж стои една жена
НОВИНИ
Автор Woman.bg

Зад всеки успял мъж стои една жена

Автор Woman.bg