Автор
Антония Михайлова

Култови и забавни цитати, които е по-добре да не казвате на лекаря

19 октомври е специален ден за медицинските специалисти в България. Тогава честваме Деня на свети Иван Рилски – покровител на българските лекари, които ежедневно полагат неуморни усилия да пазят нашето здраве. Но докато те се грижат за нас с професионализъм и внимание, не можем да не отбележим, че понякога самите пациенти успяват да добавят и доза хумор в напрегнатото ежедневие на медиците. Човешките взаимоотношения в лекарския кабинет често раждат култови и забавни фрази, които – макар да не са уместни – успяват да разведрят атмосферата.

По-долу споделяме някои от най-смешните и неподходящи реплики, които със сигурност биха предизвикали усмивка на лицето на всеки лекар, но вероятно не биха спомогнали за точната диагноза. Да се посмеем заедно и да си припомним, че доброто настроение също е част от пътя към здравето!

"Това го видях в интернет, така че съм сигурен, че е вярно!"

Една от класическите фрази, която може да предизвика неодобрителна усмивка на лицето на лекаря. Докато интернет е чудесен източник на информация, диагностицирането и лечението на болести все пак изискват малко повече от бързо търсене в Google.

"Сигурен ли сте, че това няма да боли?

Понякога пациентите питат лекаря дали ще боли, преди дори да са опитали нещо. Макар че лекарите са обучени да облекчават болката, тази фраза сякаш задава въпрос, на който е невъзможно да се отговори с абсолютна точност.

"Ако отрежете това, ще порасне ли ново?"

Това може да бъде не само забавно, но и чисто научно погрешно! Разбира се, медицината може много, но способността да се възстановяват крайници и органи като във фантастичен филм, все още не е реалност.

"Не е толкова лошо, сам го ших вкъщи."


Макар че самодиагностиката и домашните процедури понякога могат да решат дребни проблеми, представянето на самостоятелно направени медицински интервенции пред лекар със сигурност не е най-добрият начин да го впечатлите. Понякога е по-добре да оставим професионалистите да си вършат работата.

"Аз съм почти сигурен, че ми трябва антибиотик."

Тази фраза обикновено предизвиква лека усмивка, защото антибиотиците не са универсално лекарство за всички болежки, особено за вирусни инфекции. Но мнозина пациенти все още вярват, че те могат да решат всеки здравословен проблем.

"Докторе, след тази диета ще съм готов за подиума, нали?"

Въпросът относно диетите и теглото често води до комични моменти, особено когато пациентите очакват мигновени резултати. Лекарите обаче са наясно, че здравословното отслабване е дълъг процес, който изисква постоянство."Абе, ще мине и само."

Това е класически пример за фраза, която подценява сериозността на здравословния проблем. Лекарите често чуват това от пациенти, които предпочитат да не се занимават с дребните си болежки, докато не станат големи. Хумористично, но не винаги безопасно!

"Докторе, само ми дайте нещо силно – нямам време да боледувам."

Тази реплика е често срещана сред заетите пациенти, които просто искат бързо решение. Въпреки че разбираме желанието им, лекарите добре знаят, че не всичко се лекува с "нещо силно" и изисква време и търпение.

"Не се притеснявайте, няма да ви заразя. Поне така мисля."

Това е класическа фраза, която звучи почти като обещание, но със съмнение в гласа. Вероятно лекарят ще се усмихне, но и ще ви напомни, че превенцията е най-доброто лечение.

"Нали нямам нужда от операция? Аз малко не обичам ножове."

Страхът от операции е напълно разбираем, но лекарите вероятно ще ви уверят, че всичко е под контрол, дори ако обясняват това за стотен път. Само не забравяйте, че "малко не обичам ножове" може да не е достатъчна причина да избегнете хирургичната намеса, ако тя е необходима.

"Тази рана не изглежда ли супер? Чувствам се като Рамбо!"

Докато за някои пациенти белезите могат да изглеждат като трофеи от битка, лекарите биха предпочели да видят раните напълно заздравели и без усложнения. И впреки че може да се почувствате като герой от екшън филм, е по-добре да не рискувате здравето си заради "ефектен" белег.

"Не съм болен, просто имам лека смъртна умора."

Тази драматична реплика често предизвиква усмивка, но същевременно напомня на лекаря колко различно хората възприемат своите симптоми. Дори и при най-леките оплаквания, лекарите знаят, че е важно да се проучи всичко внимателно.

12 фрази, които само хората с висока емоционална интелигентност изричат в ежедневието си
ПО ЖЕНСКИ
Автор Антония Михайлова

12 фрази, които само хората с висока емоционална интелигентност изричат в ежедневието си

Автор Антония Михайлова

"Докторе, може ли просто да изпиете една ракия с мен? Това лекува всичко!"

Тази култова българска фраза съчетава народната мъдрост и желание за бързо решение. Въпреки че има хора, които наистина вярват в чудодейната сила на ракията, лекарите вероятно ще препоръчат нещо малко по-научно обосновано за лечение на болести.

"Не се безпокойте за мен, баба ми казва, че това е просто уроки!"

Макар фолклорът и традициите да са важни в културата ни, медицината разчита на доказателства и диагнози. Лекарите често чуват такива фрази, особено от пациенти, които вярват в по-алтернативни методи на лечение.

Такива фрази действително могат да разсмеят, но и да ядосат медицинските специалисти, те са начин да погледнем с усмивка на отношенията между пациенти и лекари. Но в същото време служат като напомняне, че понякога е по-добре да се доверим на експертите, вместо да разчитаме на собствените си нестандартни методи за лечение. Нека не забравяме, че здравето е нещо, което трябва да приемаме сериозно.