Сигурна съм, че ви се е случвало да купите диня и да сте убедени, че е червена и много вкусна. Когато обаче се приберете и я отрежете, виждате, че е още зелена и определено не става за ядене.
Вече е сезонът на дините, а за да изберете правилната диня, трябва да знаете няколко неща, които ще ви помогнат при избора.
Динята има пол
Колкото и странно да звучи, да – динята има пол. Фермерите ги определят като мъжка и женска. Мъжката е по-голяма, има продълговата форма и воднист вкус. Женската пък е по-закръглена и е много сладка.
)
Дръжка
Можете да се ориентирате колко е узряла динята по дръжката. Ако е изсъхнала, то значи, че динята е узряла. Ако пък е зелена, то значи, че е била откъсната наскоро и все още е зелена.
Размер
Размерът също има значение! Не ви препоръчвам да избирате твърде малка или твърде голяма диня. Заложете на среден размер, но е важно да знаете, че тя трябва да е по-тежка от това, което предполагат размерите ѝ.
)
Петна
Друго, което да ви ориентира дали е достатъчно узряла динята, са петната. Мрежовите кафяви петна на дините означават повече опрашване на цветовете им от пчели. Опрашването означава по-сладка диня. Жълтото петно по дините пък индикира за мястото, на което динята е стояла на полето. Зрелите дини винаги имат кремаво жълти и дори оранжеви петна.
)
Интересни факти
- Динята всъщност е тиква;
- Може да е във всеки оттенък на зеленото – от почти бяло, до почти черно. Черният вид е открит наскоро, в Япония го смятат за нещо луксозно и дори я използват като подарък;
- Освен червена, динята може да бъде жълта или дори оранжева. В Тайланд жълтата диня е два пъти по-скъпа, заради асоциацията със злато.