Размерът има значение: Как да изберем най-сладката диня?
Автор
Евелин Попадийна

Размерът има значение: Как да изберем най-сладката диня?

Сигурна съм, че ви се е случвало да купите диня и да сте убедени, че е червена и много вкусна. Когато обаче се приберете и я отрежете, виждате, че е още зелена и определено не става за ядене.

Вече е сезонът на дините, а за да изберете правилната диня, трябва да знаете няколко неща, които ще ви помогнат при избора.


Динята има пол

Колкото и странно да звучи, да – динята има пол. Фермерите ги определят като мъжка и женска. Мъжката е по-голяма, има продълговата форма и воднист вкус. Женската пък е по-закръглена и е много сладка.

Дръжка

Можете да се ориентирате колко е узряла динята по дръжката. Ако е изсъхнала, то значи, че динята е узряла. Ако пък е зелена, то значи, че е била откъсната наскоро и все още е зелена.


Размер

Размерът също има значение! Не ви препоръчвам да избирате твърде малка или твърде голяма диня. Заложете на среден размер, но е важно да знаете, че тя трябва да е по-тежка от това, което предполагат размерите ѝ.

По кое време трябва да ядете диня, за да отслабнете
НОВИНИ
Автор Лилия Стаменова

По кое време трябва да ядете диня, за да отслабнете

Петна

Друго, което да ви ориентира дали е достатъчно узряла динята, са петната. Мрежовите кафяви петна на дините означават повече опрашване на цветовете им от пчели. Опрашването означава по-сладка диня. Жълтото петно по дините пък индикира за мястото, на което динята е стояла на полето. Зрелите дини винаги имат кремаво жълти и дори оранжеви петна.

Интересни факти

- Динята всъщност е тиква;
- Може да е във всеки оттенък на зеленото – от почти бяло, до почти черно. Черният вид е открит наскоро, в Япония го смятат за нещо луксозно и дори я използват като подарък;
- Освен червена, динята може да бъде жълта или дори оранжева. В Тайланд жълтата диня е два пъти по-скъпа, заради асоциацията със злато.

Лятно изкушение: Хрупкави тиквички без мазнина
РЕЦЕПТИ
Автор Евелин Попадийна

Лятно изкушение: Хрупкави тиквички без мазнина

Автор Евелин Попадийна